Evenimente locale:
– Hramul Bisericii „Înălțarea Domnului” – Bozienii de Sus – sărbătorită anual în ziua Înălţării Domnului
– Ziua Eroilor
– Ziua comunei Ruginoasa – sărbătorită anual în ultima duminică a lunii august
– Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” – Ruginoasa – 6 decembrie
Datini, Obiceiuri
Obiceiurile reprezintă suma datinilor şi normelor care au reglementat viaţa obştei din trecut şi până astăzi. Locuitorii din satele comunei au păstrat în acest domeniu tradiţii străvechi, de mare frumuseţe şi interes.
Obiceiurile de viaţă şi de muncă reprezintă rezultatul unui îndelungat proces de acumulare de cunoştinţe şi experienţe a omului pentru a înţelege tainele naturii şi ale societăţii în care este integrat, pentru a-şi uşura şi îmbogăţi traiul.
Cu un farmec şi un pitoresc deosebit se desfăşoară şi astăzi, ca şi în trecut, ansamblul obiceiurilor de iarnă. Ele aduc până la noi ecoul unui bogat şi străvechi fond de spiritualitate, codificat în versuri, în cântece şi dansuri, în mimică şi gesturi, în costumaţie şi recuzită.
Personalitati
Arhiereul‐vicar Ilarion Mircea Bacauanu ‐ a fost un parinte duhovnicesc ce si‐a legat destinul de Eparhia Romanului, unde a slujit neîntrerupt vreme de aproape cincizeci de ani, ramanand în amintirea posteritatii ca un pastor bland, cumpatat, un model de arhiereu ce a îmbinat dreptatea cu bunatatea, întotdeauna însa cu parinteasca dragoste. Toate preocuparile vietii Bisericii din acele vremuri tulburi se regasesc constant în activitatea sa, patrunse de limbajul faptelor, fara a neglija interesele nationale, fiind nu doar martor, ci si sustinator al idealurilor romanilor în timpul celor doua conflagratii mondiale.
Nicolae Apostol a fost fiul satului Ruginoasa si a purtat initial, numele de Popovici. A terminat scoala primara în sat si apoi, prin straduinta mosului sau, Vasile Mircea, a urmat cursurile Seminarului Socola din Iasi. Ulterior, a obtinut licenta la Universitatea din Iasi, fiind coleg cu marele istoric Nicolae Iorga. Dupa absolvirea studiilor universitare, a activat un an ca profesor la scoala din Ruginoasa. Este numit, apoi, profesor la Gimnaziul “Nicu Gane” din Falticeni, unde îl descopera, în cadrul orelor de compunere, pe elevul Mihail Sadoveanu, caruia îi încurajeaza talentul si îi prevesteste ca va ajunge un mare scriitor. Dupa perioada petrecuta la Falticeni, este numit, în anul 1898, profesor titular la Liceul “Roman‐Voda”, unde preda limba si literatura romana si limba franceza. “În lucrarea «Pagini din istoria Liceului “Roman‐Voda” (1872 – 1972)» se fac referiri la pedagogul Nicolae Apostol si se aminteste ca el a îndrumat primii pasi în literatura pentru doi dintre cei mai mari romancieri romani: Mihail Sadoveanu si Cezar Petrescu.
Şcoala din localitatea Ruginoasa îi poartă numele.
MONUMENTE ISTORICE
Pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa se află monumentele istorice:
Ansamblul bisericii „Înălţarea Domnului” de la Bozienii de Sus, înscris în Lista Monumentelor Istorice din anii 2004, 2010, 2015 nr. crt. LMI 245, Cod: NT-II-a-B-10598, alcătuit din:
– Biserica „Înălţarea Domnului”, nr. crt. LMI 246, Cod: NT-II-m-B-10598. 01;
– Turnul clopotniţă , nr. crt. LMI 247, Cod: NT-II-m-B-10598. 02;
2. Casa Dimitrie Ghica, azi “Centrul de Îngrijire și asistență Bozienii de Sus”, înscris în Lista Monumentelor Istorice din anii 2004, 2010, 2015 nr. crt. LMI 248, Cod: NT-II-a-B-10599
Biserica este datată în sec. XVII, adaugiri sec. XIX, turn clopotnita (1855), în timpul domniei lui Vasile Lupu care a ctitorit‐o, dupa cum se afirma în pisania zugravita deasupra usii. Edificiul are planul triconic, cu absida altarului de forma pentagonala, iar absidele laterale au forma de poligon cu numai trei laturi. Nu are turla, ci doar o clopotnita pe latura de sud, deasupra intrarii. Boltile sunt simple, de forma unor calote sferice, naosul fiind separat de pronaos printr‐un singur arc sprijinit lateral pe doi pilastri. Ferestrele au chenar simplu de piatra si în cazul celor de la naos, axa lor e deplasata mai spre vest de axa transversala a boltii. Pisania: „Această sfântă biserică s , a zidit din temelie de fericitul întru pomenire Vasile V vo. Şi după vremi fiind…..stricăciune şi răsipit, acum cu ajutorul lui dumnezeu, s, a prefăcut precum se vede de Dumnealui Todiraşcu Balş vel spătar fiul….Lupului Balş biv. Vel. Logofăt ….da şi prăznueşte acelaş hram a bis…. Înălţarea Domnului…”.
Casa Dimitrie Ghica, azi „Centrul de Îngrijire şi asistenţă Bozienii de Sus”(fig. 21), înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anii 2004, 2010, 2015 nr. crt. LMI 248, Cod: NT-II-m-B-10599.